T +31 (0)4 78 55 55 55        [ Login ]       [ Zoeken ]

ACTUEEL

 

Kopgevel Poortgebouw HCU: technische uitdaging

poortgebouw BIM

Vanaf het begin wist Blitta dat dit project qua techniek, planning en uitvoering een grote uitdaging zou zijn. We kunnen nu vaststellen dat dit door een goede samenwerking tussen de verschillende partijen succesvol is verlopen.

3-Dimensionale getordeerde kopgevels

In nauwe samenwerking met de BAM, Klepiérre, IBS en STIR Architecture (formerly Altoon Partners) hebben we een traject doorlopen, waarbij vanaf de artist impression voor de verschillende complexe geveldelen diverse gevelsystemen zijn ontwikkeld.

Voor de drie dimensionale getordeerde kopgevels van het Poortgebouw is door Blitta een gevelsysteem ontwikkeld, waarbij de profielen 3D kunnen torderen. Hierdoor kan de complexe vorm van de gevel gerealiseerd worden.

Ondanks de complexe vormgeving is de water en winddichting door het ontwikkelde gevelsysteem met een gesloten doorlopende systeemdichting gewaarborgd. De beglazing en de panelen kunnen door het integrale bevestigingsysteem koud vervormd worden, waardoor vervormingen tot 10 centimeter gerealiseerd zijn.

Vooruitlopend op de defintieve uitvoering zijn alle verschillende profielen, dichtingen en bevestigingmethodieken intern bij Blitta getest op hun uitvoerbaarheid.

Naast de systeemtechnische uitdagingen waren er andere onderdelen welke opgelost dienen te worden, zoals 'hoe krijgen we deze 3D getordeerde gevel op zich gemaatvoerd?' en  'hoe krijgen we de koudgevormde ongelijkbenige ruiten gemaatvoerd?'  En natuurlijk de uitdaging rondom alle verschillende aluminium profielen met zijn bewerkingen, daarbij in acht genomen dat elk vlak uniek qua afmeting en tordering is.

Aansturing werkvoorbereiding en profielbewerkingsmachines met BIM

poortgebouw hcu in aanbouw jan17Blitta heeft met BIM-modellering zowel de vorm van het gebouw, maar ook de aansturing van de werkvoorbereiding en uiteindelijk de profielbewerkingsmachines weten te sturen. Zonder een goede BIM-modellering was deze getordeerde gevel moeilijk of niet uitvoerbaar geweest.

De getordeerde profielen zijn zover mogelijk in onze fabriek 3D samengesteld, zodat het opbouwen van de gevel in de bouw uiteindelijk realitief eenvoudig realiseerbaar was. Naast de bereikbaarheid van de gevel, was het realiseren van een doorlopende water en winddichting voor de montage een uitdaging. Door het inzetten van eigen gespecialiseerde gevelmonteurs heeft dit onderdeel de nodige aandacht gevraagd. Met behulp van een vaste steiger - en deels mobiel - zijn de getordeerde gevels aangebracht.

Het Poortgebouw zal medio februari 2017 moeten zijn begeveld, zodat de verdere binnenafbouw kan worden gestart.

Prefab elementengevel

Poortgebouw
Naast de 3D getordeerde kopgevel waren er meer specifieke geveldelen waarvoor speciale gevelsystemen zijn ontwikkeld. Doordat de horizontale belijning van de gevel verspringend is, geeft dit een grote uitdaging bij de ontwikkeling van een elementensysteem. Naast de grote doorbuigingen ten gevolge van grote constructieve overspanningen en de aanwezige overlap van panelen is hiervoor een nieuw elementensysteem ontwikkeld.

Ook hierbij hebben wij het BIM-modelleren gebruikt voor de verdere aansturing van de werkvoorbereiding en productievoorbereiding. Alle elementen zijn geprefabriceerd in onze eigen fabriek en als 'schilderijen' aan de gevel gehangen. Het elementenwindscherm op de 9e verdieping is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen een stijlvolle stalen naaldconstructie en een elementengevel.

Entreegebouw
Naast het complexe Poortgebouw is er het Entreegebouw, welke voorzien is van standaard vliesgevelsystemen voor het realiseren van de gevelsluitingen. Vooral de grote overspanningen en grote ruitafmetingen zijn in dit project een uitdaging geweest.

Partnering leidt tot succes

Natuurlijk zijn er nog meer onderdelen te benoemen van dit bijzondere project, echter bovenstaande geeft ons inziens een goed beeld van het werk.

Blitta stelt dat dit werk de boeken in kan gaan als een waarbij binnen een relatief kort tijdbestek een dergelijk complexe en omvangrijke gevel is gerealiseerd. Alle betrokken partijen zeggen wij hier dan ook dank voor. We mogen gezamenlijk trots zijn op zo’n bijzonder project.

 

TREED IN CONTACT

BEL 0478 55 55 55
MAIL

contactgegevens

VRAAG OFFERTE AAN

MAIL

contactgegevens