T +31 (0)4 78 55 55 55        [ Login ]       [ Zoeken ]

KENNIS & INNOVATIE

 

Blitta en productontwikkeling kunnen in één adem genoemd worden. Hoe ziet een gevel er in 2020 uit? En in 2050? Welke materialen worden er tegen die tijd gebruikt? Welke extra technische functies hebben gevels dan gekregen? Kunnen we die gevels nog kostenefficiënter en duurzamer bouwen? Het zijn vragen die onze engineers zich dagelijks stellen. Samen met onze kennispartners zijn zij continu op zoek naar innovatieve, verrassende en praktische geveloplossingen die een duurzame meerwaarde zijn voor een gebouw en de omgeving ervan.

 

+ Innovaties

Ooit waren gevels een statische scheiding tussen buiten (waar aspecten als temperatuur, licht, zon, geluid en vocht een rol spelen) en binnen (ruimtes waar de gebruiker een leefklimaat verwacht dat past bij diens activiteiten). Door innovaties worden gevels echter een steeds slimmere interface. Denk bijvoorbeeld aan dieptezonwering die de warme zomerzon weert en de aangename winterzon juist toelaat of systemen om ramen automatisch te openen en te sluiten. Daarnaast is het inmiddels mogelijk om technische installaties voor bijvoorbeeld verwarming, ventilatie of koeling naar de gevel te verplaatsen.

 

+ Positieve energiebijdrage

In 2020 moeten alle nieuwe gebouwen in Nederland bijna-energieneutraal zijn en in 2050 moeten alle bestaande gebouwen energieneutraal zijn. In de praktijk betekent dit min of meer dat alles wat projectontwikkelaars nu ontwikkelen aan die eis moet voldoen. Nog beter is het als nieuwe gebouwen energie opleveren, ook al omdat een positieve bijdrage van een gebouw aan de leefomgeving steeds vaker een harde eis zal zijn van de gebruikers ervan. Onze engineers weten hoe ze met innovatieve gevelconstructies de duurzaamheidswaarde van een gebouw kunnen verhogen. Dit is ook belangrijk om voor certificeringen als BREEAM of LEED in aanmerking te komen.

 

+ Revitalisering

Momenteel staan veel kantoorruimtes leeg. Ze zijn technisch verouderd of missen de uitstraling die past bij deze tijd. Voor een grote groep kantoorpanden, van twintig tot dertig jaar oud, dreigt hetzelfde lot. Ons concept voor gevelrevitalisering kan deze gebouwen weer aantrekkelijk en rendabel maken. Een gebouw kan daarbij meestal gewoon in gebruik blijven, doordat we onze prefab gevelconstructies aansluiten op plafonds, vloeren en wanden en de werkzaamheden binnen daardoor minimaal zijn. Een gevelrenovatie is verder een ideaal moment om allerlei moderne technische functies aan de gevel toe te voegen. Voorbeelden zijn klimaatbeheersing, brandwering, energieopwekking, zonwering of het regelen van de lichtinval.

 

 

BIM LOD 500 blitta

 

BIM

We leggen de specificaties van onze gevelontwerpen en elementen vast in BIM (Building Information Modeling, of in het Nederlands: Bouwwerk Informatie Model), zodat ontwerpers en bouwers op basis van een digitaal 3D-model al in de ontwerpfase kunnen zien of objecten voor conflicten zorgen.

Een ander voordeel is dat we in BIM gegevens kunnen opnemen als gebruikte materialen, type leidingen of kosten. We kunnen onze ontwerpen en de specificaties van gevelelementen aanleveren op niveau BIM LOD 500, het hoogste detailniveau binnen BIM.

BIM inzetten bij uw gevelbouwproject? Neem contact op >

 

Voorbeelden van projecten waarbij BIM is ingezet:

 

Hoog Catharijne |  Utrecht

Hoog Catharijne | Utrecht

Zie elders op deze pagina enkele uitsneden van building information modellen betreffende het Poortgebouw van het in aanbouw zijnde Hoog Catharijne te Utrecht.
Mahlergebouw, Kavel 16 | Amsterdam

Mahlergebouw, Kavel 16 | Amsterdam

Ook dit is een voorbeeld van een project waarbij BIM door Blitta is ingezet.
Theater de Stoep | Spijkenisse

Theater de Stoep | Spijkenisse

Een derde voorbeeld uit de reeks aan opdrachten van Blitta waarbij BIM werd toegepast.

 

 

 

Rechtbank Zwolle gevel blitta