Bouwcombinatie Valley Amsterdam (Boele & van Eesteren | G&S Bouw), is in augustus 2017 gestart met de realisatie van Valley op de Amsterdamse Zuidas. Valley wordt in opdracht van OVG Real Estate gerealiseerd naar een ontwerp van MVRDV en wordt een innovatief en duurzaam gebouw met gemengde functies. Het totale complex kent een oppervlakte van circa 75.000 m2. De bedoeling is dat het project medio 2021 wordt afgerond.
THE MUSE: Custom made schuifpuien op 74 meter hoogte
De unieke bouwwijze van The Muse, waarbij een verdieping al wind- en waterdicht is voordat de balkons gemonteerd worden, vraagt om een unieke benadering van de gevelinvulling. Ons team ontwikkelde een custom made schuifpui en draagt met prefab oplossingen bij aan een efficiënt, veilig bouwproces.
Hoogbouw en schuifpuien zijn een zeldzame combinatie. Zeker in Rotterdam, waar de vereisten voor windbelasting extra streng zijn. Een standaard schuifpui voldoet dan ook niet voor een 74 meter hoog gebouw als The Muse. Het nieuwe systeem dat wij ontwikkelden, is een combinatie van bewezen technieken. Deze combinatie bestaat uit een kozijnprofiel met een hoge wind- en waterdichtheid en een schuifvleugel.
Volledig geprefabriceerd Wij maakten eerst een esthetische mockup en een proefpui om de wind- en waterdichtheid te testen. Na akkoord werden de profielen gelakt en gingen de puien in productie. Het gaat om verdiepingshoge puien, in verschillende uitvoeringen en lengtes tot zeven meter. Wij prefabriceren deze puien volledig. In juni 2018 monteerde ons team de eerste pui. Wij zetten de pui na het storten van de vloeren. Daarna volgt de montage van de balkons, die wij weer als steiger gebruiken voor het plaatsen van de volgende pui. De hijsmiddelen die wij gebruiken, met onder andere dubbele zuigers, hebben we zelf ontwikkeld.
Kozijnen, gevels, dakvensters In totaal produceert, levert en monteert het team van Blitta zo’n 300 vierkante meter schuifpuien. Daarnaast realiseren wij tweehonderd draaivalramen, die in de betonfabriek worden meegestort in de gevelelementen. Zo ontstaan kant-en-klare elementen waarmee de gevel direct dicht is. De schuin vooroverhangende, schuivende dakvensters en de aluminium gevel ter plaatse van de parkeergarage komen ook bij ons vandaan. De binnenafwerking nemen we eveneens mee.
Tekst m.m.v. P. van de Beek en T. van der Heijden
CASANOVA: eerste driehoekige woontoren rotterdam
Naast het in inmiddels afgeronde ‘The Muse’ is begin 2019 gestart met de realisatie van een tweede woontoren van Wilma Wonen aan de Wijnhaven. Aannemer van the Muse en CasaNova is Smit's Bouwbedrijf BV. De beide torens zijn in symbiose ontworpen door Barcode Architects. Opvallende verschijningen aan de Rotterdamse skyline.
CasaNova is de eerste driehoekige woontoren in Rotterdam. Deze woontoren krijgt met 35 verdiepingen een hoogte van circa 110 meter. Het gebouw bestaat uit een onderbouw met daarin op de begane grond onder andere twee commerciële ruimtes, een chique residentiele entree. De verdiepingen 2 tot en met 4 bestaan uit Havenappartementen, individuele bergingen en een drielaagse parkeergarage. De toren begint op laag 7 en krijgt slechts drie hoogwaardig afgewerkte appartementen per verdieping. Hier zorgen licht, ruimtelijkheid en uitzicht voor een ongekende woonbeleving. Doordat de beide woontorens letterlijk met elkaar in verbinding komen ontstaat op de vijfde verdieping een daktuin van circa 1.500 m2.
De eerste paal is begin februari 2019 in de grond geslagen. Blitta verzorgt de gevel.
Recht tegenover de RAI is op de prominente locatie ‘Kop Zuidas’ een budget designhotel gerealiseerd met 316 kamers. Motel One uit Duitsland heeft op deze locatie haar eerste Nederlandse hotel neergezet, wat meteen het eerste hotel in Nederland is met een BREEAM Excellent certificaat.
Afbeelding: Motel One in Amsterdam
UITDAGEND
De ramen zijn allesbehalve traditioneel: verdiepingshoog en kamerbreed, voorzien van rondlopende zeefdrukken. In de gevel worden de ramen gescheiden door vinnen, wat op een heldere dag zorgt voor een interessant spel van schaduwen. Uitdaging bij dit project zat voor de architect in het voldoen aan de hoge duurzaamheidseisen met hoge isolatiewaardes in combinatie met het transparante beeld een uitdaging. Daarnaast was de technische uitvoering van de vliesgevelknoop van het gevelgrid met diepe vinnen een behoorlijke puzzel. Het concept van de crispe kristallijne kubus is in de engineering en uitvoering helemaal waar gemaakt, aldus de architect.
AMBITIEUS GEVELBOUWPROJECT
Blitta is door Pleijsier Bouw gevraagd om mee te werken aan het realiseren van het project Motel One in Amsterdam. Vooral door de eisen ten aanzien van de BREEAMcertificering, materiaalcombinaties en de strakke planning was het plan ambitieus te noemen. Bovendien kende de locatie beperkingen. Aan drie zijden van het gebouw grensde de openbare weg. Hierdoor kon nagenoeg niet met steigers worden gewerkt. Er is daarom gebruik gemaakt van hangbruggen die gedeeld werden met de monteurs van de gevelbeplating. De ramen in de Coure zijn beglaasd aangeleverd. Ondanks het hoge gewicht konden deze vrij snel gemonteerd worden.
toepassing HOUTSKELETBOUW
In het project Motel One zijn voor het eerst combinaties met houtskeletbouw toegepast. Vanwege de hoogste thermische isolatie en de zware eisen conform certificatie hebben we gebruik gemaakt van Schüco FW 60+.SI vliesgevels en Schüco AWS 90.SI+ ramen. De extrusie van de speciaal ontwikkelde aluminium vinnen, de zeefdruk en gevelbeplating hebben de meeste tijd gevergd. De beglazing is semitransparant gezeefdrukt: deels vol vlaks en deels met patroon. De productie en montage van de aluminium gevelbeplating is uitbesteed aan Aldowa uit Rotterdam.
BREEAM Excellent
Alle werkzaamheden verliepen uiteraard volgens de BREEAM-eisen, want op alle vlakken diende fysiek te worden aangetoond dat alles gerealiseerd werd en kon worden conform deze hoge ambitie. Zo zijn zelfs de transportbewegingen zijn bijgehouden en gedocumenteerd.
Met trots kijkt Blitta terug op de realisatie van het inmiddels met BREEAM Excellent bekroonde project. Het wordt door ons team gezien als een mooi project, waarbij we ondanks hoge tijdsdruk geen enkele concessie hebben gedaan aan de kwaliteit. Dit is volgens ons dan ook terug in het fraaie resultaat. Daar doen we het uiteindelijk voor!
Het zogeheten Poortgebouw en het aangrenzende Entreegebouw vormen samen een onderdeel van de vernieuwing van winkelcentrum Hoog Catharijne in het centrum van Utrecht. Het Poortgebouw staat pal naast en het Entreegebouw overspant aan de oostkant de opnieuw geopende Catharijnesingel: een waterverbinding die in de jaren zeventig was gedempt voor een autoweg, maar nu weer in ere wordt hersteld. Aan de westzijde hangt het Entreegebouw boven een verkeersweg. In wezen zijn beide bouwdelen bruggebouwen waarbij grote glazen gevels de weersinvloeden buiten houden.
Afbeelding: gevelmontage aan het poortgebouw
Kopgevel Poortgebouw: complexe bolvorm
Voor de opvallende, veelkleurige kopgevel van het Poortgebouw is door Blitta in opdracht van Klépierre Management Nederland een gevelsysteem ontwikkeld waarbij de profielen 3D kunnen torderen (draaien). Hierdoor is onder meer de complexe bolvorm van de gevel mogelijk gemaakt. Beglazing en panelen kunnen door het integrale bevestigingsysteem koud vervormd worden, waardoor vervormingen tot 10 centimeter gerealiseerd zijn. De gevel is geëngineerd in 3D BIM.
De belangrijkste vraag voor ons was hoe we de architectonische gevel, de koudgevormde ongelijkbenige ruiten en alle verschillende aluminium profielen met bewerkingen zouden gaan maatvoeren. Vooruitlopend op de definitieve uitvoering zijn alle verschillende profielen, dichtingen en bevestigingmethodieken intern getest op uitvoerbaarheid.
In nauwe samenwerking met BAM, Klépierre, IBS en STIR Architecture hebben we een traject gevolgd, waarbij vanaf de artist impression voor de verschillende complexe geveldelen diverse gevelsystemen zijn ontwikkeld. Elk gevelvlak is namelijk uniek qua afmeting en tordering.
Technische uitdaging mogelijk gemaakt in BIM
We hebben met BIM-modulering zowel de vorm van het gebouw als de aansturing van de werkvoorbereiding en uiteindelijk de profielbewerkingsmachines weten te sturen. Zonder een goede BIM-modulering was deze getordeerde gevel moeilijk of niet uitvoerbaar geweest. Alle elementen zijn geprefabriceerd in onze eigen fabriek. De profielen zijn ook zoveel mogelijk in onze fabriek samengesteld, zodat het opbouwen van de gevel op locatie uiteindelijk relatief eenvoudig was.
Afwijkende elementen
Naast de technische uitvoerbaarheid van de gevel van het Poortgebouw was de bereikbaarheid en het realiseren van een doorlopende water- en winddichting voor de montage een uitdaging. Deze is uitgevoerd met vast en mobiel steigerwerk. Er zijn voor meerdere specifieke geveldelen van het Poortgebouw speciale gevelsystemen ontwikkeld. Dat was nodig omdat de horizontale belijning van de gevel verspringend is en afwijkende doorbuigingen, overspanningen en overlappende delen omvat. Ook hierbij hebben wij het BIM-moduleren gebruikt voor de verdere aansturing van de werkvoorbereiding en productievoorbereiding.
Entreegebouw: grote overspanningen en ruitafmetingen
Ook het Entreegebouw van Nieuw Hoog Catharijne hebben we voorzien van (standaard) vliesgevelsystemen voor het realiseren van de gevelsluitingen, met wederom uitdagingen als grote overspanningen en ruitafmetingen.
ENKELE FOTO'S van de realisatie:
Bekijk deze film over Nieuw Hoog Catharijne in aanbouw:
Campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam wordt uitgebreid onder het motto ‘Werken aan de campus van morgen’. Doel is faciliteiten te bieden die tegemoetkomen aan de wensen en behoeften van de student anno nu.
Campus Woudestein is een woongebouw met 280 studentenwoningen rijker:
Afbeelding: artist impression studentenhuisvesting
LICHTE GEVEL
Het 25 meter hoge woongebouw werd door bouwbedrijf Cordeel gerealiseerd in opdracht van projectontwikkelaar Peter van Drunen. Om het gewenste aantal woningen binnen de bouwhoogte te realiseren, ontwierp Mecanoo Architecten het gebouw met een constructie van dragende kolommen en slanke vloeren. Er werd gezocht naar een lichte gevel die de vloeren minder zwaar belast.
korte doorlooptijd
In opdracht van aannemer Cordeel Nederland was Blitta vervolgens verantwoordelijk voor het compleet wind- en waterdicht maken van de 280 studentenwoningen op het complex. Daarbij is geanticipeerd op enkele uitdagingen: ten eerste was de totale doorlooptijd erg kort, waardoor snel ontwikkeld moest worden. Daarnaast was ook de montagetijd kort. En als genoemd was een lichte gevel vereist.
Er is in het voorjaar van 2017 hard gewerkt om de woningen aan de start van het collegejaar 2017-2018 op te leveren. Dat is gelukt.
samenwerking Kingspan Unidek
Blitta heeft in dit project samengewerkt met Kingspan Unidek. Diens zogenoemde 'SIPS'-elementen zijn ingezet. De standaarddetaillering voldeed, op een enkel detail na. Het was prettig dat er dus weinig aan aangepast behoefde te worden, gezien de korte doorlooptijd van het project.
Blitta heeft de elementen in een hal bij Unidek afgebouwd, voorzien van kozijnen en de aanzet voor het zetwerk gemaakt. Zo was het mogelijk de elementen snel en in één keer wind- en waterdicht te plaatsen. Unidek SIPS is een damp-open systeem, dus er hoefde geen energie gestoken te worden in het damp-dicht maken van de naden vanaf de binnenzijde. En bij een geringe bouwdiepte kon toch een goede isolatiewaarde behaald worden.
De totale geveloppervlakte van het pand beslaat zo’n 4.000 m2. De 471 gevelelementen zijn - dus compleet met vooraf afgebouwde aluminiumkozijnen - direct in de bouw gemonteerd in een periode van slechts zeven weken.
foto-impressie van de realisatie:
Bekijk de film die Kingspan Unidek maakte over Campus Woudestein:
Onderstaande film bevat een interview met de projectleider van Blitta op project Campus Woudestein, Frank Vergeldt: