T +31 (0)4 78 55 55 55        [ Login ]       [ Zoeken ]

Hoog Catharijne Utrecht

 

KLEURRIJK, BIJZONDERE VORMEN, BIJZONDER EINDRESULTAAT

 

poortgebouw hoog catharijne blittaHet zogeheten Poortgebouw en het aangrenzende Entreegebouw vormen samen een onderdeel van de vernieuwing van winkelcentrum Hoog Catharijne in het centrum van Utrecht. Het Poortgebouw staat pal naast en het Entreegebouw overspant aan de oostkant de opnieuw geopende Catharijnesingel: een waterverbinding die in de jaren zeventig was gedempt voor een autoweg, maar nu weer in ere wordt hersteld. Aan de westzijde hangt het Entreegebouw boven een verkeersweg. In wezen zijn beide bouwdelen bruggebouwen waarbij grote glazen gevels de weersinvloeden buiten houden.

 

  

 

 Afbeelding: gevelmontage aan het poortgebouw

 

 

Kopgevel Poortgebouw: complexe bolvorm

Voor de opvallende, veelkleurige kopgevel van het Poortgebouw is door Blitta in opdracht van Klépierre Management Nederland een gevelsysteem ontwikkeld waarbij de profielen 3D kunnen torderen (draaien). Hierdoor is onder meer de complexe bolvorm van de gevel mogelijk gemaakt. Beglazing en panelen kunnen door het integrale bevestigingsysteem koud vervormd worden, waardoor vervormingen tot 10 centimeter gerealiseerd zijn. De gevel is geëngineerd in 3D BIM.

De belangrijkste vraag voor ons was hoe we de architectonische gevel, de koudgevormde ongelijkbenige ruiten en alle verschillende aluminium profielen met bewerkingen zouden gaan maatvoeren. Vooruitlopend op de definitieve uitvoering zijn alle verschillende profielen, dichtingen en bevestigingmethodieken intern getest op uitvoerbaarheid.

In nauwe samenwerking met BAM, Klépierre, IBS en STIR Architecture hebben we een traject gevolgd, waarbij vanaf de artist impression voor de verschillende complexe geveldelen diverse gevelsystemen zijn ontwikkeld. Elk gevelvlak is namelijk uniek qua afmeting en tordering.

Technische uitdaging mogelijk gemaakt in BIM

We hebben met BIM-modulering zowel de vorm van het gebouw als de aansturing van de werkvoorbereiding en uiteindelijk de profielbewerkingsmachines weten te sturen. Zonder een goede BIM-modulering was deze getordeerde gevel moeilijk of niet uitvoerbaar geweest. Alle elementen zijn geprefabriceerd in onze eigen fabriek. De profielen zijn ook zoveel mogelijk in onze fabriek samengesteld, zodat het opbouwen van de gevel op locatie uiteindelijk relatief eenvoudig was.

Afwijkende elementen

Naast de technische uitvoerbaarheid van de gevel van het Poortgebouw was de bereikbaarheid en het realiseren van een doorlopende water- en winddichting voor de montage een uitdaging. Deze is uitgevoerd met vast en mobiel steigerwerk. Er zijn voor meerdere specifieke geveldelen van het Poortgebouw speciale gevelsystemen ontwikkeld. Dat was nodig omdat de horizontale belijning van de gevel verspringend is en afwijkende doorbuigingen, overspanningen en overlappende delen omvat. Ook hierbij hebben wij het BIM-moduleren gebruikt voor de verdere aansturing van de werkvoorbereiding en productievoorbereiding.

Entreegebouw: grote overspanningen en ruitafmetingen

Ook het Entreegebouw van Nieuw Hoog Catharijne hebben we voorzien van (standaard) vliesgevelsystemen voor het realiseren van de gevelsluitingen, met wederom uitdagingen als grote overspanningen en ruitafmetingen.

ENKELE FOTO'S van de realisatie:

Utrecht Hoog Catharijne blitta 1

 

Utrecht Hoog Catharijne blitta 2

 

Utrecht Hoog Catharijne blitta 3

 

Bekijk deze film over Nieuw Hoog Catharijne in aanbouw:

 

 Geïnteresseerd geraakt in Blitta als uw mogelijke gevelbouwpartner? Neem contact op met Blitta >

 

 

Bekijk meer Blitta-projecten  >>