T +31 (0)4 78 55 55 55        [ Login ]       [ Zoeken ]

Motel One Amsterdam

 

EeRSTE  HOTEL MET BREEAM-EXCELLENT CERTIFICAAT

 

MotelOne breeamexcellent blittaRecht tegenover de RAI is op de prominente locatie ‘Kop Zuidas’ een budget designhotel gerealiseerd met 316 kamers. Motel One uit Duitsland heeft op deze locatie haar eerste Nederlandse hotel neergezet, wat meteen het eerste hotel in Nederland is met een BREEAM Excellent certificaat.

 

 Afbeelding: Motel One in Amsterdam

 

 

UITDAGEND

De ramen zijn allesbehalve traditioneel: verdiepingshoog en kamerbreed, voorzien van rondlopende zeefdrukken. In de gevel worden de ramen gescheiden door vinnen, wat op een heldere dag zorgt voor een interessant spel van schaduwen. Uitdaging bij dit project zat voor de architect in het voldoen aan de hoge duurzaamheidseisen met hoge isolatiewaardes in combinatie met het transparante beeld een uitdaging. Daarnaast was de technische uitvoering van de vliesgevelknoop van het gevelgrid met diepe vinnen een behoorlijke puzzel. Het concept van de crispe kristallijne kubus is in de engineering en uitvoering helemaal waar gemaakt, aldus de architect.

AMBITIEUS GEVELBOUWPROJECT

Blitta is door Pleijsier Bouw gevraagd om mee te werken aan het realiseren van het project Motel One in Amsterdam. Vooral door de eisen ten aanzien van de BREEAMcertificering, materiaalcombinaties en de strakke planning was het plan ambitieus te noemen. Bovendien kende de locatie beperkingen. Aan drie zijden van het gebouw grensde de openbare weg. Hierdoor kon nagenoeg niet met steigers worden gewerkt. Er is daarom gebruik gemaakt van hangbruggen die gedeeld werden met de monteurs van de gevelbeplating. De ramen in de Coure zijn beglaasd aangeleverd. Ondanks het hoge gewicht konden deze vrij snel gemonteerd worden.

toepassing HOUTSKELETBOUW

In het project Motel One zijn voor het eerst combinaties met houtskeletbouw toegepast. Vanwege de hoogste thermische isolatie en de zware eisen conform certificatie hebben we gebruik gemaakt van Schüco FW 60+.SI vliesgevels en Schüco AWS 90.SI+ ramen. De extrusie van de speciaal ontwikkelde aluminium vinnen, de zeefdruk en gevelbeplating hebben de meeste tijd gevergd. De beglazing is semitransparant gezeefdrukt: deels vol vlaks en deels met patroon. De productie en montage van de aluminium gevelbeplating is uitbesteed aan Aldowa uit Rotterdam. 

BREEAM Excellent

Alle werkzaamheden verliepen uiteraard volgens de BREEAM-eisen, want op alle vlakken diende fysiek te worden aangetoond dat alles gerealiseerd werd en kon worden conform deze hoge ambitie. Zo zijn zelfs de transportbewegingen zijn bijgehouden en gedocumenteerd. 

Met trots kijkt Blitta terug op de realisatie van het inmiddels met BREEAM Excellent bekroonde project. Het wordt door ons team gezien als een mooi project, waarbij we ondanks hoge tijdsdruk geen enkele concessie hebben gedaan aan de kwaliteit. Dit is volgens ons dan ook terug in het fraaie resultaat. Daar doen we het uiteindelijk voor!

MotelOne breeamexcellent blitta gevelbouw 1

 

MotelOne breeamexcellent blitta gevelbouw 2

 

MotelOne breeamexcellent blitta gevelbouw 3

 

MotelOne breeamexcellent blitta gevelbouw 4

 

De architect vertelt over het ontwerp:

 

Motel One werd in 2016 uitgekozen tot BNA Beste Gebouw van het jaar

 

 Geïnteresseerd geraakt in Blitta als uw mogelijke gevelbouwpartner? Neem contact op met Blitta >

 

Bekijk meer Blitta-projecten  >>